V Česku vznikla praktická online pomoc pro ubytovatele

Domovní kniha.cz je služba, která hostitelům zjednodušuje plnění legislativních povinností spojených s ubytováním hostů. Umožňuje on-line vedení evidence hostů, automatický reporting této evidence na příslušné úřady a výpočet poplatků z pobytu. Domovní kniha.cz slouží provozovatelům penzionů, kempů, chat a chalup a také individuálních ubytovacích zařízení.

Ubytovatelům plyne ze zákona mnoho povinností spojených s provozováním jejich obživy. Kromě hlášení cizinců na Cizineckou policii a placení místních poplatků, je potřeba plnit i další legislativní povinnosti. Nově může živnostenský úřad oslovit platformy zpracovávající rezervace (např. Booking.com nebo Airbnb), aby poskytli údaje o rezervacích, a dále je předat jinému orgánu vykonávajícímu veřejnou moc, třeba Finančnímu úřadu nebo Cizinecké policii. Udává to Zákon č. 189/2020 Sb. platný od 24. 4. 2020.

Poplatek z pobytu nově i pro byty, chaty a chalupy

Od letoška se změnilo také znění Zákona o místních poplatcích, zákon č. 565/1990 Sb. Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek z ubytovací kapacity je podle této novely platné od 1. 1. 2020 nahrazen jedním souhrnným poplatkem z pobytu. Podléhat mu bude každý krátkodobý pobyt do 60 dnů bez ohledu na místo a účel pobytu. Tím pádem se rozšířil okruh ubytovacích zařízení, kterých se výběr místního poplatku týká o další prostory, jako jsou například byty, chaty, chalupy a ateliéry. Poplatek se nově vztahuje na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv. Poplatek může nyní zavést kterákoliv obec. I toto dokáže Domovní kniha.cz řešit a aktivně sledovat. Ubytovatelé tak mají neustále jistotu, že platí vše, co mají, včas a na správné účty.

Registrační formuláře mohou hosté vyplnit ještě před svým příjezdem elektronicky a prvotní setkání s novým místem tak nemusí zatěžovat nepříjemná administrativa. Elektronická evidence na portálu Domovní kniha.cz navíc obě strany upozorní na případné nedostatky či chybějící údaje. Vše probíhá v souladu s aktuálními legislativními předpisy, pohodlně a bezpečně.


Vaše dotazy rádi zodpovíme, nebo rovnou poradíme s registrací na info@domovnikniha.cz nebo
na telefonu +420 723 616 880